ISO 6395, ISO 4871, ISO/TR 25398, ISO 2631, ISO 5349,  ISO 3744

 

Giriş

Fransa Annecy-le-Vieux’de bulunan MECALAC’ın Ar-Ge ve ekskavatör montaj faaliyetleri grubun merkez biriminde toplanmıştır. Prototip iş makinelerinin makine dışı ve kabin içindeki akustik ve titreşim testlerinden test ve doğrulama departmanı sorumludur. ISO 3744 ve ISO 37 46 standartlarına uygun olarak yapılan testlerde en kısa sürede ve doğru sonuç almak için OROS analizörleri tercih edilmiştir. Raporlar her ölçümün sonunda otomatik olarak oluşturulur, bu sayede sonuçlara hızlıca bakılabilir ve genel değerlendirme yapmak için tüm testlerin tamamlanmasına gerek kalmaz.

Avrupa direktiflerine uyum amacıyla MECALAC’ın Statik, dinamik ve yuvarlanma olarak 3 tip ses gücü testi gerçekleştirmesi gerekmektedir:

9MWR ekskavatör hala optimizasyon aşamasındayken, önemli olan operatör için kabin konforunu iyileştirmekti ve motor tasarımı sırasında yapılan çeşitli modifikasyonlar sayesinde ses seviyesi kabinde zaten büyük ölçüde azaltılmıştı. Kabindeki ses seviyeleri ve ses gücü seviyesi, ekskavatörün kaputunun altına yerleştirilen bir köpük tabakası optimize edilerek daha da azaltılabileceği düşünülerek motor ses seviyesini azaltan birkaç farklı köpüğü test etmiştir .

Test edilen köpükler arasında değişen parametreler kalınlık ve yoğunluk olmakla birlikte en önemli özelliği kaplamalarıdır. İlk olarak, ses gücü ölçümleri ile, her bir köpük türünün etkinliğini ISO 3744 ve ISO 6395 standartlarına uygun olarak test edildi. İkincil ölçümler ise iş makinelerine özel olup makine ekipmanlarının çevre üzerindeki ses etkisini değerlendirmiştir.

Test Konfigürasyonu

Test, serbest alan koşullarını simüle etmek için dışarıda gerçekleştirilir. Mikrofonlar, makinenin etrafındaki oluşturulan 10m yarıçapında sanal bir yarım kürede 6 konuma yerleştirilir: 4 mikrofon 1,5 mt ve 2 mikrofon 7,10 mt yüksekliğe yerleştirilir . Mikrofonlar taşınabilir analizör OROS OR36’ya bağlanmışlardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ses gücü dinamik ölçümü bir dakika sürer. Bu süre zarfında sürekli olarak 3 çalışma döngüsü gerçekleştirir. Operatör kepçeyi yüklemeyi simüle eder ve 90°’lik bir dönüş yapar, yükün devrilmesini simüle eder ve başlangıç konumuna geri dönmek için tekrar 90°’lik dönüş yapar. Her test edilen köpük için 3 ölçüm yapılmıştır.

OROS Ses Gücü Çözümü kullanılarak yapılan ölçümler

OROS Sound Power yazılımı, ölçüm parametrelerinin ISO 3744 veya 3746 standartlarına uygun olarak çok basit bir şekilde tanımlanmasını sağlar:

    • Ölçüm yüzeyinin türü (küre, yarım küre…)
    • Yarıçap
    • Mikrofon ve konum sayısı

İlk ölçüm, arka plandaki ses seviyesinin ölçümüyle başlar. Daha sonraki ölçümler ses kaynağı olan makinenin çalışması sırasında yapılır. Sonuçlar daha sonra arka plan gürültüsü için otomatik olarak düzeltilir. Yazılım, ölçülen spektrum genel seviyelerin yanı sıra her bir mikrofon konumu için anında görselleştirilir. Her ölçümün sonunda otomatik bir rapor oluşturulur.

Sonuçlar

Egzoz borularına yakın konumlandırılan mikrofonlarda okunan ses seviyeleri diğer mikrofonlara göre daha yüksektir. Bu, egzoz borusunun makinenin en gürültülü parçası olduğunu gösterir.
Şantiye makinelerinin ses gücü, maksimum akustik güç seviyesini belirleyen Avrupa yönergesi 2000/14/CE ile uyumlu olmalıdır.
makine gücünün logaritmik fonksiyonuna bağlı olarak. 55,4 kW gücündeki 9MWR ekskavatör için maksimum ses gücü seviyesi (Lw) 99 dB(A)’dir. En az etkili köpük Lw = 97.7 dB(A) üretir, en iyi performansa sahip köpük Lw = 96.0 dB(A) ile sonuçlanır. Kaput altına en etkili köpüğün takılmasının ardından kabin içindeki ses seviyelerinin azalması, sonraki ölçümlerle değerlendirilir.