Havalandırma ve Klima sistemlerinde enerji verimliliğini arttırma

Fan çıkışlarındaki havanın izlenmesi, havalandırma ve klima sistemlerinde ihtiyaç duyulan miktarda havanın tüketilmesini sağladığından dolayı enerji tasarrufuna önemli bir katkıda bulunur. Bu da hassas ve doğru bir hacimsel akış ölçümüyle mümkün olabilir. SCHMIDT Technology ‘nin yeni akış sensörleri olan SS20.250 modeli, havalandırma ve klima sistemlerindeki bu tip uygulamalarda kullanılması amacıyla üretilmiştir.Ortak kullanılan binalar, ofis binaları ve üretim binalarının havalandırma ve klima sistemleri en yüksek seviye de enerji tüketen sistemlerdir. Bu sistemlerin en önemli öğeleri, enerji tüketimi taşınan hava miktarına göre değişen fanlardır. Frekans kontrollü fanlar veya uygun bir kontrol teknolojisi kullanılarak, tüketilen hava ve enerji miktarı, hava kalitesini ve çevrenin termal dengesini bozmayacak minimum talep noktasına indirilebilir. Fakat bu proses, öncelikle hacimsel akışın geniş bir aralıkta ölçümünü gerektirmektedir. Bu aralık; neredeyse sıfır noktasından, fanlar yeni çalışmaya başlamış iken, 20 m/s gibi bir değer olan maksimum noktasına kadar çıkabilir.

Termal akış sensörleri hacimsel akış ölçüm uygulamalarında direkt olarak kullanılabilecek şekilde üretilmişlerdir. Bu teknoloji, kullanıcılarına sunduğu geniş ölçüm aralığının yanında klima sistemlerinde bulunan bütün hava akışlarını da kapsamaktadır. Minimum akış hızları, rölantide çalışma durumunda ölçülen, ve fanlar tam güçte çalışırken oluşan maksimum akış hızları, kapsanan bu hava akışları arasında sayılabilir. Termal anemometre ölçüm prensibinin sunduğu avantajlar, kolay ve hızlı ölçümün yanında hesaplamanın da basit olması şeklinde sıralanabilir.

Yüksek Hassasiyette Akış Ölçümü

SCHMIDT Technology’nin yeni sensörü SS20.250 modeli, termal akış ölçüm prensibiyle çalışmakta olup havalandırma ve klima sistemlerindeki uygulamalar için dizayn edilmiştir. Dayanıklı metal sensör gövdesinin çapı sadece 9 mm’dir ve sensörün elektroniği bu metal gövde içine yerleştirilmiştir. Boyutları ufak olduğundan dolayı az yer kaplar. Montajı oldukça kolaydır. Yarım parmak bir deliğe bir flanş, kaynak manşonu veya bir montaj rakoruyla monte edilebilir. Kompak dizaynı sayesinde monte edildiği ortamda hava akışına minimum direnç gösterir. Farklı büyüklüklerdeki boru çaplarına montaj açısından 300-500 mm arası sensör probu uzunlukları mevcuttur. Patentli dambıl kafası sayesinde radyal 360° ölçüm yapabilmekte ve eksenel olarakta ±45°’lik toleransla monte edilebilmektedir. Açısal olarak sunduğu bu ölçüm aralıkları sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde hatta entegre edilebilmekte ve montajdan sonra ayrı bir hizalama gerektirmemektedir. Ayrıca dikişsiz sensör kafası, alttan oyulmaları ve kir-toz parçacıklarının kafaya yapışmasını önler. Böylece sensörü kafası kolaylıkla temizlenebilmektedir. Sonuç olarak SCHMIDT akış sensörü SS20.250 kir ve toz içeren gazların bulunduğu ortamlarda da aynı doğrulukta ölçüm yapabilmektedir.

0.06 – 20 m/s gibi geniş bir ölçüm aralığına sahiptir. Normal olarak ±5% olan ölçüm doğruluğu ISO kalibrasyon sertifikası ve yüksek hassasiyette kalibrasyonla ±3%’lere kadar çıkmaktadır. Akış hızının yanında ortam sıcaklığı da ölçülebilmektedir. Sensörün arka kısmındaki kırmızı ve yeşil LED’ler ile sensörün çalışma durumu hakkında operatör kolayca bilgi sahibi olabilir.