Yer : DLR Akustik iletim departmanı – https://www.dlr.de/DE/Home/home_node.html
İtki Teknolojisi Enstitüsü’nün araştırma çalışmaları, uzay ve elektrik enerjisi üretiminde gaz türbinlerinin geliştirilmesine odaklanmıştır. Mevcut tüm Ar-Ge projeleri öncelikle egzoz ve gürültü emisyonunun azaltılması olarak verimlilik, gelişimsel risk, güvenlik ve çevresel konularla ilgili olarak toplum ve sanayinin ihtiyaç ve gereksinimlerine yöneliktir.

Giriş

İletim Akustiği Bölümü’nün odak noktası, akışkan dinamiğindeki sabit olmayan süreçlerdir. Mevcut çalışma alanları iletim akustiği ve gürültüyü azaltmak için türbülansa bağlı sürtünme olaylarının azaltılması ve yanma odalarında sabit olmayan durum süreçlerinin etkisi üzerine yapılan araştırmalardır. Bölüm, akustik ölçümleri nicel ve nitel düzeyde değerlendirmek için çok çeşitli farklı ölçüm teknolojileri ve süreçleri kullanmaktadır.

Uygulama açıklaması

Bir örnek, İletim Akustiği Bölümü tarafından geliştirilen akustik kameradır. Bu cihaz, uçuş halindeki bir hava taşıtındaki gürültü kaynaklarını araştırmak için kullanılabilir. Başlıca gürültü kaynaklarına ek olarak, tahrik sistemleri, kanatlarda ve iniş takımlarındaki aerodinamik ses kaynakları bulunabilir ve tanımlanabilir. Bu tür ölçümlerden elde edilen veriler daha sessiz uçakların yapılmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. DLR, aynı zamanda, akustik kamerayı kullanarak uçakta iniş yaparken oluşan türbülansını da çalışabilmiştir. Bu, uçuş güvenliğinde ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. DLR’nin akustik kamerası tipik 20 ila 40 m çapında bir alanı tarayabilen 200 mikrofon içerir. Verileri kaydetmek ve analiz etmek için özel olarak geliştirilmiş kurum içi cihazlar ve yazılımlar kullanılır.

Bölüm, Berlin Teknoloji Üniversitesi’ndeki ISTA (Institut für Strömungsmechanik und Technische Akustik – Akışkanlar Mekaniği ve Teknik Akustik Enstitüsü) merkezindedir.
Bu iki organizasyon onlarca yıldır yakından çalışmaktadır.